BENİM HİKAYEM

BENİM HİKAYEM

Merhabalar,

Ben Derya Akçalı. 1983 Rize doğumluyum. Evliyim ve bir kız çocuğu annesiyim.

2006 Yılında Uludağ Üniversitesi Mühendislik fakültesinden mezun olduktan sonra otomotiv sektöründe global şirketlerde görev yaptım.

2014 yılında hamile olduğum dönemlerde etrafımda çokça uykusuz annenin varlığı dikkatimi çekmeye başladı. Birçok anne arkadaşım tıpkı şu an yolumun kesiştiği anneler gibi uykusuz bir şekilde işe geliyor, gün boyu uykusuzluktan şikayet ediyorlardı. Bir gün 6 aylık bebeği olan Fransız bir arkadaşımın evine bebek ziyaretine gittim. Arkadaşım bebeğinin mamasını yedirdi, pijamalarını giydirdi yatağına bıraktı ve yanımıza geldi.. Ben ve eşim nasıl yani şimdi hiç ağlamadan kendi kendine uyuyacak mı diye hayretler içerisinde kaldık. Çünkü bebek dediğin sallanır, pışpışlanır sonra sessizce yatağa bırakılmaya çalışılır ve gece boyu da defalarca uyanırdı…Arkadaşım bebeğine uyku eğitimi vermişti, bebeği desteksiz ve kesintisiz uyuyordu. Ben o akşam farkına varmasam da yıllar sonra uyku danışmanı olmamın temelini orada, arkadaşımın evinde attım..

2014 yılı Temmuz ayında anne oldum. Kararlıydım, bebeğime sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandıracaktım…Evet başarılı da oldum, hatta olduk. Eşim de benim kararlı, sakin, tutarlı yaklaşımımı desteklemeseydi elbette ki başarmak çok zor olacaktı. Sallamadan, pışpışlamadan, yatağında desteksiz sabaha kadar mışıl mışıl uyuyan, bir bebeğim oldu…Hayrete düşme sırası bize bebek ziyaretine gelen arkadaşlarımdaydı.

Duru gün içinde ihtiyacı olan sürelerde uyuduğu için mutlu bir bebekti. Saat 20:00 de akşam uykusuna geçiyor, biz de yorgunluktan bitap düşmüş ailelerin aksine kendimize zaman ayırabiliyor, bebek büyütmenin keyfine varıyorduk.

Sonra bir gün, bu kadar çok bebek yanlış uyku ilişkilendirmeleri veya farklı faktörler nedeniyle uyku açığıyla büyüyor, bu kadar çok ailenin uykusuzluk nedeniyle aile ve sosyal yaşantıları etkileniyor neden ben bu ailelere destek olmuyorum düşünceleri zihnimde dolaşmaya devam ederken kendimi Amerika’da bulunan International Parenting and Health Institute’ dan eğitim alırken buldum.

Yaklaşık 1 yıl süren Hamile ve Bebek Uyku Danışmanlığı eğitim programını tamamladıktan sonra uyku problemi yaşayan veya daha ilk günden bebeğine sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak isteyen ailelere danışmanlık ve koçluk hizmeti vermeye başladım.

Şu an bu yazıyı okuyor olduğunuza göre bebeğinizi sağlıklı uykulara kavuşturmak veya ilk günden sağlıklı uyku alışkanlıklarının temellerini atmak istiyorsunuz. Başarmak için öncelikle yola çıkmak gerekir, yollarımızın kesişmesi dileğiyle…

Sizleri Bebek Uyku Okulu mezunları arasında görmekten mutluluk duyacağım…

Sevgilerimle.

YAKLAŞIMIM VE ÇALIŞMA FELSEFEM

Bebek Uyku Danışmanı olarak öncelikle bebeğinizin uyku probleminin altında yatan sebepleri tespit etmeyi ve sizleri tanımayı amaçlarım, zira sorunlar benzer olsa da çözümler her bebeğe ve aileye göre değişim gösterebilir.

Bebekleri mışıl mışıl uyuyan mutlu aileler yaratmak amacıyla çıkmış olduğum bu yolda IPHI mezunu Hamile ve Bebek Uyku danışmanı olarak, daha ilk günden bebeklerine sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak isteyen veya bebeklerinde uyku problemi yaşayan ailelere BÜTÜNCÜL YAKLAŞIMLA çözümler üretmeyi hedefliyorum.

Biz yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerin de uykularını etkileyen birçok faktör vardır. Örneğin, bebeğinizin gelişimi, herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı, ayına göre uyanık kalabileceği süreler, odasının fiziksel koşulları, gün içinde aktivite düzeyi, bebeğinizin ve ailenizin duygusal zindeliği ve daha birçok faktör…Sizlerle paylaştığım aile bilgi formlarından ve telefon görüşmelerimizden edindiğim bilgilerle öncelikle bu faktörleri derinlemesine analiz ediyorum.

Diğer taraftan biliyoruz ki bebeklerin uykusunu etkileyen en önemli faktörden birisi de destekli uykuya geçiyor olmalarıdır. Özellikle 4. Aydan sonra destekle uyuyan (sallayarak, emzirerek, pışpışla, vs) bebekler uyku döngülerinde uyanarak tekrar aynı destekle uykuya dönmek ister sık sık uyanmaya başlarlar. İşte bu noktada birlikte el ele vererek bebeğimize yanlış uyku ilişkilendirmelerini kesip kendi kendine desteksiz uyuyabiliyor olduğunu öğretmeyi hedefliyoruz.

Bebeği tek başına, çaresizce saatlerce ağlamaya bırakma gibi yöntemleri tercih etmiyorum. Bebeğin kendisini her zaman güvende hissedebileceği, istediği zaman ebeveynlerine ulaşabiliyor olduğu mesajını aldığı, mevcut düzenin ve alışkanlıkların keskin bir yaklaşımla değil de yavaş yavaş aşamalı bir şekilde değiştirilebileceği yöntemleri tercih ediyorum.

Bebeği desteksiz uykuya alıştırma sürecinde en önemsediğim nokta bebeğimizin kendini güvende hissediyor olmasıdır. Danışmanlık verdiğim ailelere “Bebeğinizin istediği zaman size ulaşabiliyor olduğu mesajını lütfen verin” cümlesini sıklıkla vurgularım. Bebeği desteksiz uykuya alıştırmak asla tek başına, çaresizce saatlerce ağlatarak başarmayı hedeflediğimiz bir şey olmamalıdır.

Bebeğin mizacı, yaşı, ailenin beklentisi ve dinamikleri doğrultusunda özel çözümler üretiyor varlığımızla güven vererek, mevcut alışkanlıklarımızı kademeli bir şekilde değiştirip yumuşak geçişlerle ilerlemeyi tercih ediyorum.

Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan uykulara kavuşması amacıyla çıkmış olduğunuz bu yolda birlikte bir ekip oluyor, uyku planımız sizler tarafından sakin, pozitif, kararlı ve tutarlı bir şekilde uygulanırken mucizeye birlikte tanıklık ediyoruz.

Size de uykusunu almış, öğrenmeye keşfetmeye istekli, mutlu, sağlıkla gelişen bebeğinizle keyifli vakitler geçirmek kalıyor…